wielkoposka |
Autor |
Wiadomość |
ebhin
|
Wysłany: 2011-11-01, 14:52 wielkoposka
|
|
|
Witam
Interesuje mnie wyglÄ
d chaĹupy drewnianej z okolic Poznania.Mamy zamiar wybudowacÄ dom w okolicach Jeziora Lednickiego w niedalekiej odlegĹoĹÄi jest Rezerwatu Puszczy Zielonki, trochÄ w bok od trasy P-Ĺ, Gniezno
Gmina jest typowo rolnicza a chaĹupa czyli mĂłj przyszĹy dom am byÄ w stylu wiejskim chlopskim.
CoĹ w stylu LeĹniczĂłwki z projektĂłw standartowych.
Plany sÄ
doĹÄ odlegĹe ale postanowiĹam siÄ przygotowaÄ solidnie do tematu i zbieram wszelkie informacjie i sugestje.O ile to mozliwe mam proĹşbÄ o zamiesczenie jakiĹ fotografii z okolicznych skansenĂłw.
OdlegĹoĹÄ utrudnia mni osobiste poszukiwanie inspiracii,pozostaje wiÄc do wakacji internet |
|
|
|
 |
Simonas74
|
Wysłany: 2011-11-04, 07:48
|
|
|
Witam,
Drewniane obiekty z terenu Wielkopolski znajdujÄ
siÄ, oprĂłcz Dziekanowic oczywiĹcie, takĹźe w innych skansenach, np. w Osieku nad NoteciÄ
. Pewien problem z budownictwem drewnianych w Wielkopolsce (zwĹaszcza w byĹym zaborze pruskim) jest taki, Ĺźe tam doĹÄ wczeĹnie ono zanikĹo i stosunkowo niewiele takich obiektĂłw zachowaĹo siÄ do naszych czasĂłw. Np. te prezentowane w Dziekanowicach w znacznej czÄĹci pochodzÄ
z koniĹskiej i kaliskiej czÄĹci Wlkp., czyli tej ktĂłra byĹa w zaborze rosyjskim. Ale za to zachowaĹo siÄ doĹÄ duĹźo obiektĂłw o mieszanej konstrukcji: drewniano-glinianej lub drewniano-murowanej. CzÄsto sÄ
one rĂłwnie piÄkne i ĹmiaĹo moĹźna je uznaÄ za wielkopolskie budownictwo regionalne na rĂłwni z drewnianym. Sam dysponuje takim projektem (mieszkam w tym domu), ktĂłry jest wzorowany na drewniano-glinianym obiekcie z Wlkp. pn.-wsch. JeĹźeli jest Pani zainteresowana, mogÄ udostÄpniÄ zdjÄcia - wtedy proszÄ o maila.
pozdrawiam. Szymon |
|
|
|
 |
olszak
Administrator
|
Wysłany: 2011-11-04, 19:24 Wielkopolska
|
|
|
Dziekuje Panu Szymonowi za wyczerpujaco wypowiedz. Bardzo rad bylbym zobaczyc Panski dom. Jezeli to mozliwe prosze umiescic jego zdjecia na tym forum
pozdrawiam serdecznie
Piotr Olszak |
|
|
|
 |
olszak
Administrator
|
Wysłany: 2011-11-04, 19:46
|
|
|
I jeszcze kilka slĂłw do Pani "Ebhin". Wielkopolskie tradycje budownictwa drewnianego sĂĄ bardzo odlegle czasowo. Dlatego uwazam ze nalezy tam korzystac z doswiadczen regionow sasiednich w ktorych to budownictwo istnialo dluzej. Mysle ze postawienie tam budynku Mazurskiego mimo znacznej odleglosci od Mazur nie bedzie wielkim nietaktem gdyz budownictwo na polnocy Polski z obszaru dawnego Zaboru Pruskiego ma wiele cech wspĂłlnych. Jest to zdecydowanie lepsze rozwiazanie niz korzystanie z doswiadczen GĂłrali. Byc moze dla wielu purystĂłw regionalizmu moje slowa sĂĄ herezjĂĄ ,ale trudno wskazac cechy budynkow charakterystycznie wylacznie dla Wielkopolski. Przepraszam za moja pisownie ale jestem daleko od domu i nie mam do dyspozycji polskiej klawiatury
Pozdrawiam
Piotr Olszak |
|
|
|
 |
Simonas74
|
Wysłany: 2011-11-07, 07:38
|
|
|
Witam ponownie,
w ciÄ
gu kilku dni najbliĹźszych dni zamieszczÄ fotki swojego domu, mam nadziejÄ, Ĺźe bÄdzie moĹźna wtedy jeszcze podyskutowaÄ o "stylu wielkopolskim".
pozdrawiam, Szymon Nowaczyk |
|
|
|
 |
MR2
|
Wysłany: 2011-11-11, 15:38
|
|
|
Witam
Czekamy z niecierpliwoĹciÄ
na obiecane fotki. PatrzeÄ jak spadnie Ĺnieg i trzeba bÄdzie czekac do wiosny pzd |
|
|
|
 |
Simonas74
|
Wysłany: 2011-11-14, 08:12
|
|
|
Witam,
dopiero w dĹugi weekend udaĹo mi siÄ wykonaÄ fotki, ktĂłre niniejszym prezentujÄ. Proporcje i ukĹad podstawowych pomieszczeĹ mojego domu sÄ
wzorowane na oryginale ze wsi leĹźÄ
cej ok. 15 km od mojej. Nie jest on oczywiĹcie jeszcze wykoĹczony (wprowadziĹem siÄ do niego w tym roku) - brakuje m.in. drewnianych oĹcieĹźy wokóŠdrzwi i okien oraz balustrady na ganku. Pierwotnie chciaĹem go wybudowaÄ w nieco innej technice (przy tej samej formie) - tzn. parter z tzw. pecy czyli cegĹy z niewypalonej gliny a szczyt drewniany - wtedy najlepiej ilustrowaĹby on to, co ja rozumiem jako "styl wielkopolski". Niestety ze wzglÄdĂłw logistyczno-czasowo-finansowych nie udaĹo mi siÄ zrealizowaÄ tego zamierzenia. Sprawa nie jest na szczÄĹcie do koĹca pogrzebana, poniewaĹź mam jeszcze jedna maĹÄ
dziaĹkÄ, na ktĂłrej planuje wzniesienie maĹego obiektu (ok. 100m2) handlowo-usĹugowego w tej wĹaĹnie technice (gliniano -drewnianej) - dziĹ juĹź znacznie lepiej wiem jak siÄ do tego zabraÄ.
pozdrawiam, Szymon |
|
|
|
 |
Simonas74
|
Wysłany: 2011-11-14, 08:36
|
|
|
jeszcze fotki - poprzednio nie przeszĹy bo byĹy za ciÄĹźkie, teraz niestety sÄ
trocÄ niewyraĹşne
f4a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 418 raz(y) 166,5 KB |
f3a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 411 raz(y) 182,35 KB |
f2.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 440 raz(y) 213,27 KB |
f1a.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 432 raz(y) 223,24 KB |
|
|
|
|
 |
Simonas74
|
Wysłany: 2011-11-14, 08:39
|
|
|
nawet wiÄcej niĹź trochÄ, ale jak ktoĹ chce wyraĹşniejsze to mogÄ wysĹaÄ na maila |
|
|
|
 |
|